Hoe kies je het juiste dakraam?

Het juiste dakraam kies je in functie van jouw noden en je infrastructuur. In deze blogpost spreken we enkel over dakvensters voor hellende daken. Wil je graag meer informatie over de verschillende types platdakvensters, lichtkoepels of lichtstraten? Aarzel dan niet om ons vrijblijvend te contacteren.

Wat zijn de standaard afmetingen van Velux dakramen?

Velux heeft een handige tabel waarin je de standaardmaten terug vindt. Andere maten zijn minder courant en daarom  enkel op bestelling verkrijgbaar.

AfmetingVelux type
B 55 x H 78 cmCK02
B 55 x H 98 cmCK04
B 78 x H 98 cmMK04
B 78 x H 188 cmMK06
B 78 x H 140 cmMK08
B 94 x H 160 cmPK10
B 114 x H 118 cmSK06
B 114 x H 140 cmSK08
B 134 x H 98 cmUK04
B 134 x H 140 cmUK08

Tip: Denk je eraan om je dakraam te vervangen? Kijk dan aan de bovenkant van je Velux dakvenster (als je het dakvenster hebt open gewenteld). Daar vind je een plaatje terug met de benaming op. Vervolgens kan je in de Velux tabel de afmetingen gemakkelijk terugvinden.

Wat zijn de verschillende soorten beglazing?

We onderscheiden 2 standaard soorten beglazing:

  • Energy & Comfort 70
  • Energy Star 66

… en 2 speciale soorten beglazing:

  • Energy & Heat Protection 69
  • Energy & Acoustic 62

Wat is de juiste grootte voor een dakraam in mijn ruimte?

Om de juiste afmeting van je dakraam te bepalen in functie van de lichtinval in je ruimte, ga je standaard uit van 10 tot 12% van de vloeroppervlakte. Op die manier ben je zeker van dat je voldoende licht hebt in de kamer én je deze dus als echte bewoonbare oppervlakte kan gebruiken.

Hoe kies ik het juiste dakraam?

Nadat je de juiste grootte hebt gekozen, rest je enkel nog het type dakraam te kiezen dat je wenst.

Wentelbaar of uitzetbaar?

Een klassiek dakraam is wentelbaar en te openen / sluiten vanaf de bovenzijde. Hoewel intussen al gekend en beproefd, blijven tuimelramen een ingenieuze uitvinding. Ze zijn veilig voor kinderen én kunnen vaak 180° draaien zodat ze aan de buitenkant en de binnenkant eenvoudig worden gepoetst. Een uitzetbaar dakraam van Velux is op twee manieren te openen: zowel bovenaan & wentelbaar, als onderaan via een handgreep. Open je het raam via de onderzijde, kan het slechts 45° openen. Anderzijds krijg je er optisch wel wat extra ruimte bij, wat bij een tuimelraam of een wentelbaar dakraam niet het geval is. 

Beide types hebben hun voor- en nadelen, aarzel niet om onze raad te vragen als je hier graag meer over wil weten.

Bediening: manueel, elektrisch of op zonne-energie?

Manueel bedienbare dakramen zijn perfect geschikt voor lagere ruimtes, waarin ze gemakkelijk te openen of sluiten zijn. Maar wanneer dakramen hoger worden geplaatst, kan een bediening vanop afstand de perfecte oplossing zijn om toch de nodige verluchting te kunnen bieden.

Kies je voor bediening vanop afstand, dan heb je de keuze tussen dakramen met elektrische bediening en dakramen die werken op zonne-energie. Een energiezuinige oplossing dus!

Tip: je kan ook je bestaande manuele dakvensters voorzien van een elektrische bediening of een bediening op zonne-energie. Informeer naar de mogelijkheden!

Zijn er nog types dakramen die hier niet aan bod zijn gekomen?

We hebben het enkel gehad over de meest courante types dakramen. Vond je de maat niet terug die je zocht of heb je een specifieke toepassing in je hoofd? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je dakvenster specialist. We beantwoorden graag al je vragen!